Alles over de juiste wandeluitrusting

Alles over de juiste wandeluitrusting

Wandelen is de laatste jaren enorm populair! Niet verwonderlijk, naast dat het gezond is, is het ook een sport die door bijna iedereen beoefend kan worden. Alleen of met een gezellig clubje! Voor het wekelijkse rondje om de kerk volstaan een paar wandelschoenen en een reflecterend hesje.

Zou je kiezen voor langere of meerdaagse wandelingen, dan spelen (wandel)kleding, wandelschoenen en uitrusting een veel belangrijkere rol. Daarnaast spelen ook diverse factoren zoals: de wandelroute, het weer en het seizoen een rol!

Basisregels wandelkleding

Net als bij het hardlopen kan je als wandelaar ook gebruik maken van het 3 lagen systeem. Op deze wijze kun je als je het warm krijgt, laag voor laag uittrekken.

  1. Basis laag – thermisch ondergoed – kleding die aansluit op je lichaam (moet transpiratievocht kunnen opnemen)
  2. Isolatie laag – middenlaag – voor extra warmte, boven de basislaag (bovenkleding)
  3. Buitenlaag – outdoor jas – deze beschermt je tegen wind en regen

Naast de bovengenoemde punten zijn er nog een aantal andere kleding adviezen, die afhankelijk van het weer, belangrijk kunnen zijn.

  • De kleding moet makkelijk zitten en zeker niet knellen
  • Tijdens high impact sporten is een sport-BH voor vrouwen een must. Maar ook bij wandelen is een sport-BH zeker geen overbodige luxe.
  • Is het koud? Bedekt dan niet alleen je hoofd, maar ook je oren en handen.
  • Als er iets vervelend is, dan is het wel natte benen. Nu zijn veel wandelbroeken in meer of mindere mate waterafstotend, maar bij een echte plensbui worden je benen toch nat. We raden je aan om dan een regenbroek te dragen. Je zou ook kunnen kiezen voor een korte broek. Maar dit moet de temperatuur wel toelaten.
  • Bij warm weer is een luchtige hoofdbedekking aan te bevelen. Bescherm ook je nek en smeer voldoende zonnebrandcrème
  • Draag zachte sokken, het liefst zonder naden of anders met zachte naden.

Rugzak

Een rugzak is zeker voor lange wandeltochten onmisbaar. Maar let op bij het vullen van je rugzak, je zit al snel op 2 tot 3 kilo. Hiermee is je rugzak al snel het zwaarste onderdeel van de wandeluitrusting. Het lijkt misschien op het eerste oog niet veel, maar na een uurtje zal je toch echt aan je schouders en rug merken, dat je aardig wat gewicht mee schouwt. Neem ook altijd op langere tochten, water en een EHBO setje mee!

De juiste wandelschoenen

Naast de juiste kleding zijn ook wandelschoenen zeer belangrijk. Waar je vooral op moeten letten bij het kopen van een wandelschoen, is het doel waarvoor jij deze nodig hebt. In onderstaande tabel kan je zien welk wandelschoen geschikt is, voor welk doel!

  • Klasse A: dagwandelingen over goede paden. (zolen zijn vrij soepel)
  • Klasse B: voor langere en meerdaagse wandelingen. (zool is stijver dan bij de A-schoen)
  • Klasse C: voor trektochten door ruig terrein (zool buigt minimaal)
  • Klasse D: voor extreme bergtochten (stijve zool, met name gebruikt door bergbeklimmers)

Waar ga je wandelen?

Zowel in het buitenland als in Nederland is er een scala aan wandelroutes. Van makkelijk tot zeer zwaar! Waar je voorkeur naar uitgaat, heeft vooral te maken met je ervaring en conditie. Voor leuke tips, lees het artikel wandelvakantie op Lekkerwegtips