Hardloopschoenen online kopen. Waar moet je op letten!

Hardloopschoenen online kopen. Waar moet je op letten!

Wat is de beste hardloopschoen! Dat is een vraag die veel hardlopers vaak vragen. Maar beter is het om te vragen ‘wat is de beste hardloopschoen voor mij’. Wat voor je hardloopmaatje een goed hardloopschoen is, kan voor jouw juist een slechte keuze zijn. Om je op weg te helpen een goede keuze te maken, hebben we een aantal belangrijke aandachtspunten op een rijtje gezet.

HARDLOOPSCHOEN ONLINE KOPEN

Decatlhon en Adidas

Gebruiksdoel

De keuze aan hardloopschoenen is enorm! Maar toch kun je een groot aantal modellen meteen uitsluiten door je gebruikersdoel. Loop je veel over ruige ondergronden, dan heb je een andere loopschoen nodig als voor op de atletiekbaan of weg!

Welke pronatie?

Pronatie, dit is de manier waarop jij tijdens het hardlopen, je voeten afwikkelt. Men onderscheid drie type pronatie: neutrale pronatie, overpronatie en onderpronatie (supinatie). Zeker bij aankoop van nieuwe hardloopschoenen is het handig als je weet wat jouw pronatie is! Omdat alle loopschoenen geschikt zijn voor een bepaald pronatietype. Lees, bepaal je pronatie.

Juiste maat

Veel gehoorde regel is dat jij je sportschoenen een maat grote dan je dagelijkse schoenmaat moet kopen. Je voeten zetten namelijk uit tijdens het sporten.

Blijf wel flexibel, afhankelijk van het model en merk kunnen maten nogal eens verschillen. Let bij het passen erop dat er een vinger past tussen je grote teen en de punt van de hardloopschoen.

Koop je hardloopschoenen die te klein zijn, dan kan je veel problemen krijgen aan je voeten, zoals blaren en blauwe teennagels.

Je gewicht

Ook je gewicht is belangrijk bij de keuze van een hardloopschoen! Heb je een wat zwaarder lichaamsbouw dan heb je een hardloopschoen nodig die meer steun biedt.

Hoe duurder, hoe beter?

In tegenstelling tot wat de schoenfabrikanten ons willen laten geloven is dat hoe duurder de schoen hoe beter. Maar wat blijkt nu uit het proefschrift van sportarts Steef Bredeweg? ‘Blessures worden niet veroorzaakt door hardloopschoenen, maar door de disbalans tussen belasting en overbelasting’. Lees, hardloopschoenen voorkomen geen blessures.

Tips om op letten als je hardloopschoenen gaat kopen

  • Test je nieuwe hardloopschoenen goed uit! Spring, ren en loop een paar rondjes om de keukentafel.
  • Let erop dat het bovenwerk van de loopschoenen goed aansluit om de bovenkant van voeten. Het bovenwerk moet niet gaan bobbelen. Te strak is natuurlijk ook niet goed.
  • Strik je loopschoenen goed! Trek de veters vanaf het begin tot het eind goed aan.

Loop je veel dan is het een goed idee om een tweede paar hardloopschoenen te hebben. Zo kan je wisselen, zou dat nodig zijn! Je hardloopschoenen zijn bijvoorbeeld nat geworden of je gaat een andere looponderdeel doen.

Hardloopschoen online kopen

Decatlhon en Adidas