Hardloopschoenen voorkomen geen blessures

Hardloopschoenen voorkomen geen blessures

Zoals vele hardlopers was ik er ook van overtuigd dat je met goede hardloopschoenen een blessure kan beperken of voorkomen. Het lijkt zo logisch als je kijkt naar welke hardloopschoenen er op de markt zijn. Voor elk voettype is er wel een hardloopschoen te koop, die dan de gewenste steun geeft. Maar wat blijkt nu uit het proefschrift van sportarts Steef Bredeweg? ‘Blessures worden niet veroorzaakt door hardloopschoenen, maar door de disbalans tussen belasting en overbelasting’.

Je zou het ook overenthousiasme kunnen noemen. Maar veel beginnende lopers, maken de fout om vaak te ver, te snel en te vaak te lopen. Het rustig opbouwen van je training en je lichaam laten te wennen aan deze overbelasting, is dus veel belangrijker. Welke hardloopschoenen ook, deze hebben vrijwel niets te maken met een eventueel opgelopen blessure.

Volgens sportarts Steef Bredeweg is het allerbelangrijkst bij een hardloopschoen dat deze fijn zitten. Je moet er lekker op kunnen lopen, ze moeten niet knellen en geen blaren veroorzaken. Eigenlijk moet je niet voelen dat je hardloopschoenen aan je voeten hebt.’

Ik heb het verhaal van sportarts Steef Bredeweg in het kort samengevat, zou je het gehele verhaal willen lezen, dan verwijs ik je naar de website van Rijksuniversiteit van Groningen (RUG). Met zijn proefschrift ‘Hardloopschoenen voorkomen geen hardloopblessures’ promoveert sportarts Steef Bredeweg op 2 april aan de Rijksuniversiteit Groningen.