Pronatie, wat is het? En hoe kom je erachter welke pronatie jij hebt?

Pronatie, wat is het? En hoe kom je erachter welke pronatie jij hebt?

Pronatie, deze term heb je vast wel eens van gehoord of je weet al, wat hiermee wordt bedoelt! Zou je het nog niet weten: Dit is de manier waarop jij tijdens het wandelen en hardlopen, landt op je voeten. Men onderscheid drie type pronatie: neutrale pronatie, overpronatie en onderpronatie (supinatie). Vooral bij de aanschaf van nieuwe hardloopschoenen is het handig als je weet wat jouw pronatie is! Dit maakt niet alleen het sporten comfortabeler, het kan ook helpen bij het voorkomen van blessures. Vandaar de onderstaande tabel om je te helpen erachter te komen, welke pronatie jij hebt. (zou je het nog niet weten)

Neutrale pronatieOverpronatieOnderpronatie of Supinatie
BeschrijvingJe landt op de buitenzijde van je midden/achtervoet. Vervolgens wikkelt je voet, zich af in een vloeiende beweging via de grote teen.Tijdens de landing kantel je de binnenenkel teveel naar binnen.Tijdens de landing kantels je enkel (bijna) niet naar binnen. Je landt als het waren op de buitenkant van je hiel.
Type voetboogMeestal normale voetboogMeestal lage of een wat platte voetboogMeestal een hoge voetboog
Slijtage van de zoolSlijtage in de vorm van een S via de buitenkant van de hiel, naar de grote teen.Extra slijtage aan de hiel en de binnenkant van de voorvoet.Extra slijtage aan de buitenranden.
Aanbevolen sportschoenenNeutrale stabiliteit loopschoenStevige stabiliteit loopschoen met goede demping. (type antipronatie)Neutrale hardloopschoen met goede demping
Meer infoNeutrale hardloopschoenenAntipronatie hardloopschoenenNeutrale hardloopschoenen

Aan deze tekst kunnen geen rechten worden ontleent, Sportoutfit is niet aansprakelijk voor des betreffende klachten.