Sporttips bij warm weer

Sporttips bij warm weer

Ik wordt blij van deze heerlijke temperaturen! Een lekker warm zonnetje, de natuur is op haar mooist en de vogeltjes fluiten volop. Perfecte omstandigheden om te sporten. Maar toch is het raadzaam om bij warm weer enkele tips en adviezen ter harte te nemen.

Sportkleding tips bij warm weer!

Dune sportkleding: Draag dunne en luchtige sportkleding, door je luchtig te kleden kan je lichaam de warmte goed kwijt. Vermijd katoen! Katoen neemt wel zweet op, maar voert dit niet goed af. Met als gevolg dat je sportkleding nat wordt.

Kunststof vezels: Kies bij voorkeur voor sportkleding die gemaakt is van moderne kunststof vezels. Deze houden het lichaam relatief droog, vanwege de vocht afvoerende eigenschappen.

Lichte kleuren: Draag sportkleding in lichte kleuren. Lichte kleuren weerkaatsen de zonnestralen, terwijl donkergekleurde sportkleding juiste de warmte absorbeert.

Sporttips bij warm weer

Wennen: Laat je lichaam eerst wennen aan de warme temperaturen. Zeker als deze van de ene op de andere dag omhoog schieten. Train de eerste paar dagen wat rustiger. Merk je dat je lichaam zich heeft aangepast aan de weersomstandigheden, ga dan weer over op je normale trainingen.

Juiste tijdstip: Wordt het echt warm of kan je niet goed tegen de hitte? Train dan bij voorkeur ’s morgens of ’s avonds. Train je voor een wedstrijd? Train dan wel op het tijdstip van de wedstrijd. Zo kan je lichaam zich aanpassen aan de weersomstandigheden van het tijdstip van de dag.

Schaduw: Zoek de schaduw op in de bossen en vermijd asfalt, dat de warmte teruggekaatst.

Hoge vochtigheid: Bij een hoge vochtigheid kan het een stuk warmer aanvoelen, omdat de afgifte van warmte via zweet moeizamer verloopt.

Water drinken

Water: Bij tempareturen boven de 19 °C is het raadzaam om water mee te nemen tijdens je training. Drink hier dan ook van!

Voldoende drinken: Drink zo’n 20-30 minuten voordat je gaat sporten, voldoende water. Ook na de training is het belangrijk altijd voldoende water te drinken

Weeg jezelf: Wil je weten hoeveel vocht je verloren hebt tijdens het sporten? Weeg jezelf (natuurlijk zonder kleren) voor- en na de training. Op deze wijze kan je controleren of je voldoende gedronken hebt.

Niet sporten: Bij een temperatuur boven de 28 °C en hoger is het onverstandig om te gaan sporten.

Om de kans op een foute sportkledingkeuze te verkleinen, hebben we een infographic gemaakt waarin we tips geven over ‘verantwoord hardlopen in de zomer’ en richttemperaturen voor de juiste hardloopkleding.