Hardlopen in de winter. Onze tips!

Hardlopen in de winter. Onze tips!

Winter is voor veel hardlopers niet het favoriete seizoen. Niet gek als je bedenkt dat het vroeg donker is, het koud is en de ondergrond is bij sneeuw en vorst vaak gevaarlijk glad. Maar dat zal veel hardlopers er niet van weerhouden om te gaan hardlopen. Vandaar onze tips, om het hardlopen tijdens de winter wat te vergemakkelijken.

Train niet op een tijd. Vergeet interval!

Als de ondergrond glad is, zal het een stuk lastiger worden om je normale tempo te lopen. Door een gladde ondergrond heb je veel minder grip en is je afzet veel minder krachtig. Ook zal je goed uit moeten kijken voor verradelijke gladde stukken. Laat de tijd los en focus je op de afstand.

Train binnen

Zijn de omstandigheden te slecht om buiten te gaan hardlopen? Dan kan de loopband wellicht een alternatief zijn! Een rondje door de bossen is natuurlijk veel mooier, maar op een blessure zitten de meeste sporters niet te wachten. Daarbij kan een dagje rust ook geen kwaad! Of wat dacht je van grond oefeningen die je romp sterker maken? Deze kan je prima binnen uitvoeren en zijn een goed alternatief voor een hardloop training. Kan je wat inspiratie gebruiken? Er zijn voldoende sport apps waarmee je thuis aan de slag kan.

Loop niet alleen

In een groep of met een hardloopmaatje is niet alleen veilig, het is ook nog eens veel motiverender. Je wordt immers verwacht op de training. Om dan elke keer een smoes te verzinnen, wordt een stuk lastiger.

Warming-up kan ook binnen

Ondanks je warme kleding, zijn de eerste minuten van je training vaak koud. Dit kan je voorkomen door bijvoorbeeld de warming-up binnen te doen. Daarnaast heeft die ook als voordeel dat je spieren al op gewarmd zijn, dit is in de winter buiten toch een stuk lastiger. Zeker als er een koude ijzige wind staat zijn de eerste stappen buiten niet prettig.

Ben zichtbaar

Zorg dat je voor alle andere weggebruikers zichtbaar bent! Draag sportkleding van reflecterend materiaal. Of maak gebruik van extra losse lampjes of led armbandjes.

Kleed je warm aan

Wellicht overbodig, maar kleed je warm aan. Een goede methode is de laagjes methode. Zou je het tijdens je training te warm krijgen kan je altijd een laagje uittrekken. Lees hier onze acht warme sportkleding tips!