6 Nederlandse sportmannen met 4 Olympische medailles of meer

6 Nederlandse sportmannen met 4 Olympische medailles of meer

Na het overzicht van de Nederlandse sportvrouwen met 4 Olympische medailles of meer, kunnen de sportmannen niet achter blijven. Aan kop gaat Pieter van de Hoogenband en Sven Kramer, alle twee hebben ze 7 Olympische medailles, gevolgd door de ruiter Charles Pahud de Mortanges.

Pieter van den Hoogenband

Al op vrij jonge leeftijd is al duidelijk dat Pieter van den Hoogenband een begenadigde zwemmer is. Zijn visitekaartje geeft hij af op de Olympische Spelenvan 1996, hij eindig dan als 18 jarige zowel op de 100m als op de 200m meter vrije slag als vierde. Vier jaar later op de Spelen van Sydney, maakt hij zijn favorietenrol waar en wint maarliefst 4 medailles. (2 goud en 2 brons). Vier jaar later prolongeerde Van den Hoogenband zijn titel op de 100 vrij slag en wordt tweede op de 200m vrije slag en op de 4x200m vrij slag.

Olympische medailles: 3x goud, 2x zilver, 2x brons

Sven Kramer

Het eerste Olympische debuut voor Sven Kramer is op de Spelen van 2006, hier wint hij zilver (5000m) en brons (achtervolging) Vier jaar later pakt hij goud op de 5000m, maar loopt de 10 kilometer uit op een deceptie. Door een foute wissel wordt hij gediskwalificeerd. Zijn tijd was overigens wel voldoende geweest voor een gouden medaille. Bij de achtervolging winnen de mannen weer brons. Op de Spelen van 2014 wil Sven revanche voor de foute wissel van 2010 en gaat hij voor goud. Wat hem niet lukt! Jorrit Bergsma houdt hem af van de eerste plek en Sven moet genoegen nemen met zilver. Met de ploegen achtervolging lukt het in Sotsji wel om goud te halen.

Olympische medailles: 3x goud, 2x zilver, 2x brons

Charles Pahud de Mortanges

Grote kans dat je nooit van deze man hebt gehoord, maar Pahud was een Nederlands legerofficier en één van eerste en succesvolste vooroorlogse Olympiërs. Hij heeft vier gouden en één zilveren medaille behaalde bij ruiterwedstrijden. Naast zijn prestatie op de Olympische spelen heeft Padud ook veel militaire-en oorlogsonderscheidingen.

Olympische medailles: 4x goud, 1x zilver

Teun de Nooijer

Ook bij Teun de Nooijer was het op vrij jongen leeftijd wel duidelijk dat hij goed kon hockeyen. Hij maakte zijn debuut in het Nederlands elftal op 4 juni 1994 en geldt als een van de grootste talenten die het Nederlandse hockey ooit heeft voortgebracht. Hij won met het herenteam gouden medailles op de Olympische Spelen in Atlanta (1996) en Sydney (2000).

Olympische medailles: 2x goud, 2x zilver

Ard Schenk

Ard Schenk is een Nederlandse voormalig langebaanschaatser. Hij won hij drie gouden en een zilveren medaille. In 1968 maakt hij zijn debuut op de Olympische spelen en won een zilveren medaille. Op de Spelen van 1972 kwan hij op de 500 meter te val, maar hij herpakte zich en pakten het goud op de 1500m. 5000m en 10000m.

Olympische medailles: 3x goud, 1x zilver

Kees Verkerk

Kees Verkerk was een zeer goede schaatser, met als specialiteit de 1500, 5000 en de 10.000 meter. In 1964 nam hij voor het eerst deel aan de Spelen en wint zilver op de 1500m. In 1968 schaats hij op deze afstand naar het goud en wint hij zilver op de 5000m. In 1972 doe hij voor de derde maal mee en wint zilver op de 10000m.

De jaren dat Schenk zijn schaatssuccessen vierde, gaan door als het tijdperk van ‘Ard en Keessie’. Zowel Schenk als Verkerk waren tijdens hun schaatsloopbaan zeer populair en werden beschouwd als ware volkshelden. Maar tergelijkertijd warden ze ook rivalen op het ijs.

Olympische medailles: 1x goud, 3x zilver

Natuurlijk zijn er veel meer Nederlandse sportmannen die een Olympische medaille gewonnen hebben. Het complete overzicht vind je hier.

Bron: Wikipedia, filmpjes via youtube, header foto Pieter van den Hoogenband via commons.wikimedia MsSmit