Hardlopen in de herfst? Laagjes voor onvoorspelbaar weer

Hardlopen in de herfst? Laagjes voor onvoorspelbaar weer

Na de heerlijke aangename temperaturen van de zomer is het niet altijd gemakkelijk om de motivatie op te brengen om te gaan hardlopen in de herfst. De dagen worden korter en kouder, de kans op regen is groter en je zal de leuke bospaden in moeten ruilen voor goed verlichte wegen. Maar met de juiste sportoutfit die berekend is op temperatuurverschillen tijdens je training blijft hardlopen in de herfst ook leuk!

Hardloopkleding voor in de herfst

Na de zomer ben je wellicht snel geneigd om je te warm aan te kleden! In het gewone werk- en leef verkeer loop je ook al rond in je winterjas, dus als je gaat hardlopen grijp je wellicht ook snel naar (te) warme kleding. Met als gevolg dat je na 5 minuten hardlopen al begint te zweten! Ga je hardlopen in de herfst dan adviseren we je laagjes! Laagjes hebben namelijk als groot voordeel dat je tijdens het hardlopen een laag uit kan trekken om je lichaam zo op de juiste temperatuur te houden.

Voor het bovenlichaam kun je drie lagen gebruiken

  1. Basislaag – kleding die aansluit op je lichaam (onderkleding)
  2. Middenlaag – voor extra warmte, boven de basislaag (bovenkleding)
  3. Buitenlaag – deze beschermt je tegen wind en regen

Basislaag

De basislaag is zeer belangrijk! Kies daarom voor ademend en goed ventilerend materiaal dat je warm houdt. Katoenen onderkleding is niet geschikt omdat katoen vocht vast houdt waardoor je het snel koud zal krijgen. Bekende merken van goede onderkleding zijn: Craft, Falke en ODLO.

Maatstaf: bij een temperatuur lager dan 7 graden is een basislaag een vereiste. Goede en isolerende onderkleding is ultradun en heeft een zeer goede pasvorm, zodat deze je niet hinderen tijdens het hardlopen.

Middenlaag – bovenkleding

De middenlaag bestaat uit een sportshirt. Ook hier is het belangrijk dat je kiest voor ademend en goed ventilerend materiaal. Zo zijn er loopshirts verkrijgbaar die op strategische zones extra ventilatie voorzien hebben, zodat de warmte afvoer nog beter kan verlopen. Daarnaast heb je ook de keuze uit aansluitende of loszittende shirts, je keuze heeft vooral met voorkeur te maken.

Buitenlaag

Ook voor de buitenlaag is het belangrijk dat deze goed ademt, omdat anders het vocht van je lichaam niet goed wordt afgevoerd. Alle sportmerken hebben prima buitenlaag kleding in hun assortiment. Van hardloopjacks tot hoodies, in diverse modellen en kleuren! Een groot gedeelte van deze kleding is verkrijgbaar in frisse kleuren die de zichtbaarheid in het verkeer vergroten.

In de herfst kan je prima volstaan met alleen de basis- en buitenlaag.

Voordeel van de laagjes

De eerste 5 minuten van het hardlopen is vaak koud. Maar mate je langer aan het hardlopen bent krijg je het steeds warmer. Het is dan heel fijn dat je afhankelijk van je lichaamstemperatuur kleding kan uittrekken. Want een te hoge lichaamstemperatuur komt in de meeste gevallen je training niet te goede. Na de trainen kan je deze kleding weer aan trekken om afkoeling te voorkomen.

De juiste broek (tight)

Hardloopbroeken, ook wel tights genoemd zijn er in alle uitvoeringen. Van kort tot lang en alles wat hier tussen in zit! Ook hier maakt men onderscheid in tights voor in de zomer, herfst en winter. In de zomer is het vrij eenvoudig, een korte tight of short is voldoende. Maar duiken de temperaturen onder de 15 graden dan adviseren we om over te stappen op een 3 kwart of lange tight. Je spieren blijven dan beter warm, wat je prestatie ten goede komt.

Bescherm jezelf tegen de regen

Herfst betekend ook regen, helaas! Dus een goed en dun jasje gemaakt van synthetisch materiaal dat je tegen regen beschermt is een must. Zeker als je fervente hardloper bent. Je draagt dit jasje als buitenste laag bij regen. Ook deze windrunners zijn in diverse uitvoeringen en kleuren verkrijgbaar.

Veiligheid zeer belangrijk in donkere dagen

Zorg dat je zichtbaar bent tijdens je training op de weg. Gebruik reflecterende kleding, bevestig reflecterende strips of strips met ledlampjes om je armen. Voor elke loper geld dat je extra alert moet zijn. Het gebeurt helaas nog wel eens dat lopers worden lastig gevallen. Om deze kans te verkleinen, is het verstandig om niet alleen te gaan hardlopen. Vermijd stille en donkere wegen. Loop niet altijd dezelfde route en neem een telefoon mee. Sowieso raden wij je aan een telefoon mee te menen, voor het geval dat je een blessure oploopt en niet meer verder kunt lopen.