De must run trailruns van Nederland

De must run trailruns van Nederland

Trailrunning is de laatste jaren steeds populairder geworden! Waarom, zal jij je misschien afvragen? Misschien is het wel de ontspannen manier van hardlopen, de prima sfeer op- en rondom de runs, de uitdaging of is het dat veel van deze trailruns je naar schitterende plekjes brengen? Wat het ook mag zijn, hieronder een negental trailruns die je zeker een keer gelopen moet hebben. Veel van deze trailruns zijn mateloos populair en deelname is beperkt. Wil je een van de genoemde trailruns lopen, hou dan hun website goed in het oog en schrijf je meteen in, als deze open gaat.

Koning van Spanje

De absolute nummer één wat betreft trainruns in Nederland. Deze trailrun vindt altijd plaats op- en rond de het heuvelachtige landschap van Gulpen. Het parcours is voor veel lopers een ultieme uitdaging, met veel hoogtemeters, op- en afdalingen en natuurlijk de Gulperberg die bedongen moet worden. Afstanden die gelopen kunnen worden zijn; 9 km (200 hoogtemeters), 19 km (500 hoogtemeters) en de langste trail van 37 km ook met de nodige hoogtemeters. Inschrijving gaat opent in december, snel inschrijven is wel ons advies. Meer informatie vind je hier.

ASICS Xtrails weekend 2015

Als trailrunning je ultieme passie is? Dan is het ASICS Xtrails weekend, op 5, 6 en 7 juni in Vaals te ‘place to be’. Hier kan je maar liefst drie dagen lang hardlopen, in misschien wel de mooiste streek van Nederland, het Zuid-Limburgse heuvellandschap. Elke dag staan er 1 of 2 trailruns op het programma. Je start met de ‘proloog’. Deze heeft als finish de top van de 34 m. hoge Wilhelminatoren. Op zaterdag is er o.a. een nachttrail en op zondag wordt de Vaalserbergtrail gelopen. Hierbij heb je keuze uit vier afstanden: 11, 20, 30 en 53 km. Voor alle trailruns dien je apart in te schrijven.

Vuurtoren Trail

De eerste try-out van de ‘Vuurtoren Trail‘ was zo’n succes, dat men van de tweede editie direct een tweedaags Trail Festival heeft gemaakt. Het parcours voert je over het schitterend Waddeneiland Ameland. Je kan kiezen uit 5 afstanden, die alle bestaan uit één unieke route van bospaden, mulzand, duinen en strand. De te lopen afstanden zijn: ‘Kids Trail’ 2 km, ‘start to trail’ 10 km, ‘midden-afstand’ 18 km, ‘Bornrif’ 35 km, en de ‘Ultra’ 55-60 km. Datum 21 en 22 maart 2015.

Mescherbergloop

In en rond het kleine dorpje Mesch vind al enkele jaren de ‘Mescherbergloop‘ plaats. Het parcours mag je zeker door de vele heuvels en afdalingen pittig noemen. Maar de grote vrees voor veel lopers is toch wel het trappenpad van 180 trapen. Maar dit maakt de trailrun ook weer extra uitdagend. Wie wil nu niet al rennend al deze trappen op? De loop wordt steeds populairder en dat is niet voor niets.

Sallandtrail

Een trailrun voor lopers die al heel wat kilometers in de benen hebben. De korste afstand van deze trailrun is namelijk 25 km. Voor de echte goede getrainde trailrunner is er ook nog de 50km. en de 75km. Inschrijven is beperkt en het parcours is absoluut een hele uitdaging. Deze pittige trailrun worden gelopen op en rondom de De Sallandse Heuvelrug.

Devilstrail

Deze trail met de angstaanjagende naam ‘Devilstrail‘, is zoals de naam al zegt, duivels pittig. Een prachtig parcours rondom Nijmegen door de bossen, met heuvels, afdalingen en trappen. Afstanden die je kon lopen in 2014 waren 11, 22 of 32 kilometer. Welke afstanden ze in 2015 op het programa hebben staan is nog niet bekend. Maar dat deze doorgang zal vinden is wel zeker. Een zeer gezellig trailrun met een prima organisatie. Klein detail, zowel bij vertrek als aankomst wordt je toegejuicht door een echte duivel. Naast de ‘Devilstrail’ Nijmegen, organiseert deze organisatie nog meer trailruns.

‘Run Forest Run’

Onder de ‘Run Forest Run’ vallen diverse trailrun evenementen die plaats vinden in Noordoost Nederland. Kenmerkend voor al deze trailruns is, dat ze je brengen naar schitterende plekjes in de natuur. Het parcours ie een afwisseling van bossen, vennetjes, akkers en zelfs enkele zandverstuivingen. Er zijn diverse afstanden mogelijk en is er zelf een avondtrail. Inschrijfplekken zijn beperkt, omdat je dwars door natuurgebieden loopt.

Alfatrain

Ja, een trail vernoemd naar een biermerk. Maar dat wil niet zeggen dat je met een koel pilsje in je hand deze trail kan lopen. Integendeel! Ook deze trail vind plaats in de Zuid-Limburgse heuvels, wat inhoud dat je een pittig heuvelachtig parcours te wachten staat. De te lopen afstanden waren in 2014: 13 en 27,5 km (300 & 750m hoogtemeters), welke afstanden er in 2015 gelopen kunnen worden, is nog niet beken Wel is al duidelijk dat deze trailrun een 2e editie krijgt. Meer info vind je hier.

Montferlandnighttrail

Loop jij liever overdag? Dan kun je deze trailrun beter overslaan. De ‘Montferlandnighttrail‘ wordt gelopen, zoals de naam al doet beloven, in het donker. Het parcours is een verrassing, maar je krijg voldoende uitdaging voor je kiezen. Te lopen afstanden zijn 24 en 12 km. Ga je lopen, denk dan aan een goede hoofdlamp en mobiele telefoon, deze zijn verplicht.

Foto’s zijn afkomstig van de genoemde trailruns.