De mooiste marathons in Nederland

De mooiste marathons in Nederland

De ultieme uitdaging voor veel hardlopers is de marathon! Nu kan je kiezen om je eerste marathon in het buitenland te lopen. Maar waarom reis je af naar een onbekende stad, terwijl Nederland ook schitterende marathons heeft? Vaak zijn deze niet zo duur en een heel stuk minder druk! Ook niet onbelangrijk, je hoeft je niet al een jaar van te voren in te schrijven. Sportoutfit zet hieronder de mooiste Nederlandse marathons op een rijtje.

Amsterdam Marathon

Al jaren is de marathon van Amsterdam de onbetwiste nummer één van Nederland. Aan de start verschijnen ruim 11.000 lopers die een schitterend parcours te wachten staat rondom Amsterdam. De start is in het Olympisch Stadion, waarna het parcours je voert door de binnenstad van Amsterdam, langs de Amstel en door het vondelpark. Daarnaast is de route snel en is het erg gezellig langs de parcours. (wanneer: 3e zondag oktober)

Zeeland marathon

Behoord tot een van de mooiste en zwaarste marathons van Nederland. Deze kustmarathon voert je langs de Zeeuwse kust, over de stormvloedkering, dijken en duinen. In het laatste deel van de route zal je nog wat trappen moeten bedwingen. Deze marathon wordt geroemd om het mooie parcours, het fantastische publiek en de goede organisatie en de ongedwongen sfeer.(wanneer: eerste zaterdag in oktober)

Rotterdam Marathon

Wil je een snelle tijd lopen dan is de Marathon in Rotterdam een goede keuze. Aan de start verschijnen zo’n 8500 lopers, die voor de start worden toegezongen door Lee Towers. De start en finish zijn op de Coolsingel en het parcours voert je over de Erasmusbrug en door het Kralingse bos. Ook hier wel veel gezelligheid langs de route en veel muziek. In 2015 is er een speciale jubileummarathon, de marathon van Rotterdam bestaat dan 35 jaar. (wanneer: 2e zondag april)

Eindhoven Marathon

De marathon van Eindhoven is een stadsmarathon met start en finish in het centrum. Met name de halve marathon, welke op dezelfde dag wordt gelopen is zeer populair en druk. De marathon zelf is minder druk, hierdoor heb je alle ruimte om te lopen. De organisatie is prima, het parcours mooi, maar vooral het publiek en de muziek onderweg maken van deze marathon een feestje. (wanneer: 2e zondag oktober)

De Midwinter Marathon

Soms heb je de pech dat het op de dag van de marathon te warm is. In het ergste geval kan dan een marathon om veiligheidsredenen afgelast worden, zoals in 2007 gebeurde met de marathon van Rotterdam. Deze werd halverwege afgelast voor trage recreanten vanwege de extreem warme temperaturen. Dit zal je tijdens de Midwinter marathon niet meemaken. Deze wordt namelijk gelopen in hartje winter. Het parcours voert je door de heuvelachtige en beboste omgeving van Apeldoorn en heeft start en finish op de ‘koninklijke’ Loolaan (Wanneer: 1e zondag van februari).

Marathon van Leiden

Op zoek naar een echte marathon met een typisch Hollands karakter? Dan is de Leiden marathon een aanrader. De start is in het centrum van Leiden en de route voert je langs een negental dorpen in het Groene Hart. Deze negen dorpjes kenmerken zich door het typisch landschap met polders, molens en koeien.

Zeeuws-Vlaanderen marathon

Wil jij lekker lopen door de natuur, dan is de Zeeuws-Vlaanderen marathon een prima keuze! Deze marathon die plaatsvindt in het voorjaar, voert je door de historische stad Hulst, over de Westerscheldeboulevard en over onverharde wegen en dijken. Onderweg wordt je getrakteerd op schitterende vergezichten. Aan de start verschijnen zo’n 600 lopers, perfect dus om heerlijk en ongedwongen te lopen.

Bron foto 1, 2 en 3.