7 tips voor de beginnende sporter

7 tips voor de beginnende sporter

Soms lijkt het net of iedereen om je heen aan het sporten is! De ene vaak nog harder en langer als de ander! Trainingen van een uur zijn geen uitzondering, net alsde kilometers die ze elke week lopen, 25, 30 of meer, zijn geen uitzondering. Laat je niet ontmoedigen door deze cijfers, want ook zij zijn ooit begonnen met een paar kilometers in de week. Vandaar deze 7 tips voor de beginnende sporter. Zodat ook jij achter een tijdje moeiteloos de 30 kilometer of meer aantikt in een week.

1. Bouw je trainingen op! Loop zeker niet te hard van stapel. Hoe goed het ook gaat! Bouw je sport frekwentie het eerste halfjaar heel rustig op! Doe je dit niet, dan heb je een grote kans op een blessure. Vraag vrienden die al een tijdje sporten om advies, of informeer eens bij een sportschool of sportclub. Niet onbelangrijk, zorg dat jij je lichaam goed laat herstellen na een training. Laat je zeker niet verleiden door mensen in je omgeving, die binnen een halfjaar een halve marathon willen lopen. Dit is in de meeste gevallen vragen om problemen.

2. Niet altijd gemakkelijk! Maar eet niet of anders heel weinig, voordat je gaat sporten. De meeste mensen kunnen niet fijn sporten met een volle maag.

3. Warmin-up. Je spieren en pezen moet opwarmen, voordat je begint met sporten. Zeker bij kortdurende explosieve bewegingen is het opwarmen van je spieren een must! Met een goed warming-up kan je heel wat blessures voorkomen. Na een intensieve training is een goede cooling-down net zo belangrijk om je lichaam tot rust te brengen.

4. Plezier. Welke sport ook, dat jij er plezier aan beleeft is het allerbelangrijkste. Beleef je er geen plezier aan, dan zal je het sporten niet lang volhouden.

5. Zorg voor wat afwisseling. Besluit je om naar een sportschool te gaan, dan zal deze voor wat afwisseling zorgen. Maar kies je voor hardlopen of wandelen? Dan zal je wellicht zelf voor wat variatie moet zorgen. Ren of loop niet altijd hetzelfde rondje. Zorg voor een passende playlist. Zoek de mooiste dagen in de week uit, waarop je buiten gaat sporten. Stel jezelf een reëel doel en geef je op voor een wedstrijd! Of spoor je vrienden aan, om met je mee te gaan! Wel zo gezellig!

6. Goede sportuitrusting. Natuurlijk zorg je voor de juiste sportuitrusting! Koop de juiste sportkleding en sportschoenen, passend bij de sport die jij gaat beoefenen.

7. Doelen. Als laatste. Luister naar je lichaam en stel haalbare doelen!