5 redenen om te touwtjespringen

5 redenen om te touwtjespringen

Krap in de tijd, weinig budget om te sporten of je bent op zoek naar een sport waarbij je veel energie verbruikt, dan is touwtjespringen een goede optie. Niet alleen is touwtjespringen voor spelende kinderen op het schoolplein, ook professionele sporters springen regelmatig touwtje.

Touwtjespringen: Hoe te beginnen?

Wil je het touwtjespringen als een nieuwe vorm van training toevoegen aan wekelijks sportroutine. Dan zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden.

Ten eerste, koop een springtouw. Let bij de aanschaf dat deze niet te zwaar is, de juiste lengte heeft en een fijn handvat. De juiste touwlengte bepaal je door met beide voeten midden op het touw te gaan staan, de handvaten moeten nu tot aan je oksels komen.

Voldoende ruimte: Zorg er voor dat je voldoende ruimte hebt en dat de ruimte voldoende hoog is. Een vlakke houten- of tegelvloer is prima. Asfalt of beton is niet zo geschikt.

Goede sportschoenen: Zorg ook voor goede sportschoenen. Touwtje springen op blote voeten is niet aan te bevelen.

Goede warming-up: Doe eerste een warming-up en begin dan met touwtjespringen. Grote kans dat het touwtjespringen de eerste keer tegen zal vallen. Hierbij geldt ook, bouw je trainingen rustig op! Zoals dat met alle sporten gaat, oefening baart kunst.

De vijf voordelen van touwtjespringen:

  1. Je verbrand er veel calorieën mee. (met 10 minuten springen (matig tempo 100-120 sprongen) verbruikt een vrouw van 60 kg ongeveer 118 calorieën. Hoe sneller, hoe hoger het calorieverbruik
  2. Als je regelmatig touwtje springt, kan je veel vooruitgang behalen in uithoudingsvermogen en kracht
  3. Je traint diverse spiergroepen: armen, schouders, benen en billen
  4. Studies tonen aan, dat touwtjespringen het risico op het ontwikkelen van broze botten of osteoporose kan verminderen. Dit geld overigens voor alle sporten waarbij het lichaam met zijn eigen gewicht wordt belast
  5. Je hoeft niet naar de sportschool. Alles wat je nodig hebt is wat ruimte, juiste sportschoenen en een springtouw

Bron: Osteoporosestichting en Caloriecalculator