7 Nederlandse sportvrouw met 4 Olympische medailles of meer

Met de Olympische Spelen van Sochi voor de deur leek het ons wel interessant om eens te zien welke Nederlandse vrouw de meeste Olympische medaille in haar bezit heeft. De sportvrouw die toe nu toe de meeste Olympische medaille in haar bezit heeft, heeft maar liefst 9 keer op het Olympische podium heeft gestaan is Anky van Grunsven. Op de twee plek staat Ireen Wüst (8) en op de derde plek Inge de Bruin (8). In totaal zijn er 7 Nederlandse sportvrouw met 4 Olympische medailles of meer.

Anky van Grunsven

Anky heeft 3 gouden, 5 zilveren en 1 bronzen Olympische medailles in haar bezit. Haar paardensportcarrière begon ze op een shetlandpony: Heleentje. Daarna ging ze op Prisco rijden, met hem is alles begonnen. Maar haar sportcarrière kwam pas echt in een stroomversnelling toen ze Bonfire ging rijden. Naast de Olympische medailles is ze ook tot ‘Ruiter van de eeuw’ benoemd. Tegenwoordig runt ze een ‘Education Paarden Center’, heeft ze en eigen kleding- en productlijn en geeft ze clinics in binnen- en buitenland.

Olympische medailles: 3x goud individueel, 1x zilver individueel, 4x zilver landenwedstrijd en 1x brons landenwedstrijd. Met haar 9 Olympische medailles in Anky tot nu toe de vrouw met de meeste Olympische medailles.

Ireen Wust

Ireen Wust bestormde samen met Sven kramer in 2004/2005 de Nederlandse Schaatstop, wat haar een contract bij de TVM schaatsploeg opleverde. Een jaar later verraste ze opnieuw, door als negentienjarige op de Winterspelen van 2006 goud op de 3000 meter en brons op de 1500 meter te winnen. Wüst werd hiermee de jongste Nederlandse olympisch kampioene op de Winterspelen ooit. Op de Spelen van 2010 behaalde ze goud op de 1500. Maar de succesvolste Spelen waren de Winterspelen van Sotsji: Hier schaatste ze maarliefst 5 medailles bij elkaar: 2 gouden en 3 zilveren.

Olympische medailles: 4x goud, 3x zilver, 1x brons.

Inge de Bruijn

Absolute topvrouw die 4 gouden, 2 zilveren en 2 bronzen medaille in haar bezit heeft. Aanvankelijk leek een gebrek aan motivatie de zwemcarrière van Inge De Bruijn te hinderen. Hierdoor miste zij in 1996 de Olympische Spelen in Atlanta. Maar gelukkig was ze in Sydney wel van de partij en wist ze op maar liefst drie onderdelen goud te behalen (50, 100 vrij slag en 100m vlinderslag). Vier jaar later prolongeerde zij haar titel op de 100 vrij slag en werd ze 2e op op de 100 meter vrije slag, en 3e op de op de 100 meter vlinderslag en 4x100m. Tegenwoordig zien we De Bruijn regelmatig terug op TV als presentatrice van belangrijke zwemwedstrijden.

Olympische medailles: 4x goud, 2x zilver, 2x brons.

Leontien van Moorsel

Leotien was zo fanatiek met fietsen dat ze last kreeg van en zich hiermee ‘kapot ging maken’. Na een lange dip, heeft ze zichzelf terug naar de top gevochten en behoorde sindsdien tot de beste wielrensters ter wereld. Leontien won 4 gouden, 1 zilveren en 1 bronzen medaille. Maar ook na haar sportcarrière heeft ze niet stil gezeten. Ze heeft een eigen kledingfietslijn, organiseert de Leontien ladiesride en werkt mee aan TV programma’s. In 2008 kwam de door haar geautoriseerde biografieLeontien van Moorsel uit.

Olympische medailles: 4x goud, 1x zilver, 1x brons.

Fanny Blankers Koen

Haar verhaal begon toen ze als 11 jarig meisje zich aanmeldde bij de plaatselijke gymnastiekvereniging. Haar talent viel al snel op en ze blonk niet alleen uit in atletiek, maar ook tennissen en schaatsen kon ze goed. Uiteindelijk koos ze voor atletiek, een goede keuze want tijdens de Olympische Spelen van 1948 won ze goud op de 100m, de 200m, de 80m horden en de 4 x 100m estafette. Ten tijde van de Olympische Spelen in Londen was Fanny Blankers-Koen al 30 jaar oud en moeder van twee kinderen. Dit leverde haar de bijnaam ” The Flying Dutchmam” op. Daarnaast is ze ook uitgeroepen tot “atlete van de 20e eeuw”.

Olympische medailles: 4x goud

Ranomi Kromowidjojo

Al op jonge leeftijd was het talent van Ranomi Kromowidjojo zichtbaar. Ze heeft dan ook naast haar 3 goude medailles, een groot aantal WK en EK titels op zak. Haarabsoluut sporthoogtepunt zijn de Zomerspelen van 2012. Hier veroverde ze 2 gouden en 1 zilveren medailles. In totaal heeft Ranomi Kromowidjojo 4 olympische medailles op zak. Olympische medailles: 3x goud, 1x zilver.

Rie Mastenbroek

Een Nederlands zwemster, die 3 gouden en 1 zilveren medailles won. Ze startte met zwemmen onder leiding van haar moeder. Ze was in 1936 de eerste zwemster die zoveel Olympische medailles had gewonnen, Rie Mastenbroek was hierdoor de ongekroonde keizerin van de Spelen. Na de Olympische Spelen van 1936 stopte ze met wedstrijdzwemmen en trad ze in dienst als zweminstructrice.

Olympische medailles: 3x goud, 1x zilver.

Stien Kaiser

Stien Kaiser is een voormalig schaatser die 4 medailles op zak heeft. Ze was een laatbloeier in de schaatssport, maar desondanks behaalde ze in de jaren zestig en zeventig een imposante reeks van resultaten. Waaronder 1 gouden, 1 zilveren en 2 bronzen medaille op de Olympische spelen van 1968 en 1972.

Olympische medailles: 1x goud, 1x zilver, 2x brons.

Natuurlijk zijn er veel meer Nederlandse vrouwen die een Olympische medaille gewonnen hebben. Het complete overzicht vind je hier. Bron: Wikipedia, filmpjes via Youtube, header foto Anky van Grunsven via anky.nl