Een goede sport-BH, hoe kiest je die?

Een goede sport-BH, hoe kiest je die?

Of je nu grote of kleine borsten hebt, een goede sport-BH is één van de belangrijkste kledingstukken voor een vrouw tijdens het sporten. Een goede sport-BH vangt namelijk een groot deel van je bewegingen op tijdens het sporten. Een normale BH doet dit veel minder omdat deze hier niet voor ontworpen zijn. Een gewone BH is dus ongeschikt om mee te sporten en kan leiden tot beschadiging zoals striae of op langere termijn hangborsten. Daarnaast worden voor sport-BH’s stoffen gebruikt die je transpiratievocht snel afvoeren.

Maar wat is nu een goede sport-BH? Belangrijk is dat een sport-BH comfortabel zit, voldoende steun geeft aan de borsten en geen schuurplekken veroorzaakt. Daarnaast is het belangrijk om te kijken voor welke sport je de sport-BH nodig hebt. Als je de sport-BH nodig hebt voor high impact sporten zoals hardlopen, heb je meer steun nodig dan tijdens yoga.

Grof weg kunnen we twee soorten sport-BH onderscheiden:

  • Sport-BH met cups, veelal geschikt voor vrouwen met grote borsten. (Maatvoering is via cupmaat)
  • Sport-BH die bestaat uit één enkel vlak van elastisch materiaal. Veelal geschikt voor vrouwen met kleine tot middelgrote borsten. (Maatvoering via small, medium en large)

Aandachtspunten bij aanschaffen van een sport-BH

Het is logisch dat een sport-BH wat strakker zit als een gewone BH. Maar te strak is ook niet goed, als de sport-BH een drukkend gevoel geeft bij het ademhalen, dan zit deze te strak. Maar hij mag ook niet verschuiven.

Om te testen of een sport-BH goed zit, til jij je armen boven je hoofd. De elastische onderrand van de sport-BH mag dan niet naar boven schuiven. Is dit wel het geval, dan heb je een kleinere maat nodig.

Daarnaast kun je ook een paar keer op een neer springen, zo kan je voelen of je borsten voldoende ondersteund worden. Let er ook op, dat de BH op dezelfde hoogte blijft zitten, deze mag aan de achterkant niet omhoog kruipen. Let op dat de sport-BH zo min mogelijk naden bevat. Naden kunnen gaan kriebelende of irritatie veroorzaken. Kijk ook goed naar de schouderbandjes. Dunne schouderbandjes zijn weliswaar vrouwelijker, maar kunnen ook gaan snijden tijdens het sporten. Zeker bij high impact sporten is het raadzaam te kiezen voor brede schouderbandjes.

Sport-BH’s waarbij de bandje elkaar op de rug overkruisen, hebben over het algemeen genomen een betere schokbelasting, dan bandjes die recht over de schouder lopen. Zeker als je wat grotere borsten heb, is het raadzaam hier rekening mee te houden. Net als met de stof waarvan de sport-BH is vervaardigd, ademende en sneldrogende materialen hebben de voorkeur. De tijden dat een sport-BH alleen in de kleur wit en zwart verkrijgbaar waren, liggen ver achter ons. Gelukkig maar!

Tegenwoordig zijn sport-BH’s is alle kleuren verkrijgbaar en is een leuke sportoutfit veelal niet compleet zonder een mooie sport-BH. Sterker nog, er zijn genoeg vrouwen die tijdens hun workouts alleen een sport-BH dragen. Een sport-BH kan prima gekocht worden via internet, want mocht de sport-BH tegenvallen, dan kun je deze altijd retour zenden en je geld terugvragen.

Lees ook: Sport-BH aankoop tips + online sport-BH testen