De 10 beste gezondheids- en sport apps.

De 10 beste gezondheids- en sport apps.

Het aantal apps voor smartphones is het afgelopen jaar flink gestegen. Voor elk probleem is wel een app verkrijgbaar. Sommige zijn zeer goed bruikbaar, andere daarentegen zijn waardeloos. Ook op het gebied van gezondheid- en sport zijn er heel veel apps verkrijgbaar. Van running apps tot stappentellers en van full body workout tot een oer-Nederlandse wandel app. Vandaar ons overzicht van 10 zeer bruikbare gezondheids- en sport apps.

Apps voor hardlopers

1. RunKeeper
RunKeeper is een vrijwel complete hardloopapp en absoluut een van de beste running apps van dit moment. Naast je hardlooptijden, registreert deze app ook afstand, snelheid en je calorieënverbruik. Na afloop worden je gegevens geanalyseerd en krijg je een persoonlijke berichtje wanneer je een nieuwe pr of mijlpaal hebt bereikt. Je looproute kun je op de kaart terugkijken. Daarnaast kan je ook muziek luisteren als je sport en een trainingsschema volgen. Ook kan je foto’s onderweg maken, die je net als je resultaten kan delen op sociaal media. Behalve voor hardlopen is RunKeeper ook geschikt voor sporten als fietsen en wandelen. Runkeeper is gratis, maar je kan ook een elite abonnement afsluiten. Je krijgt dan o.a. een doelcoach, je trainingen worden vergeleken en je kan anderen je trainingen live laten meebeleven. (Google play store: RunKeeker)

2. Looptijden
Looptijden app is een prima hardloop app van Nederlandse bodem, ‘de loop app van Looptijden’ (tot ‘sport app van het jaar’ verkozen!) Leukste kenmerk van deze app is, dat je wordt toe gesproken in het Nederlands. Andere kenmerken zijn: Tijdens het hardlopen hoor jij je snelheid en afstand en kan je naast je looproutes het calorieverbruik terugkijken. Ook handig is het actueel Hollandse weerbericht en bovendien ondersteund deze app een hartslagmeter. De eerder genoemde basisfuncties zijn gratis, maar er is ook een betaald plus pakket. Hierin zit o.a. ghost-running, trainingsdoelen en live-tracking en kan jij je aan laten moedigen door Dolf Jansen. Omdat deze app helemaal op de Nederlandse hardloper is gericht, bevat deze app ook een uitgebreide wedstrijdagenda. (Google play store: Looptijden)

3. Start to run met Evy
Wil je beginnen met hardlopen maar weet je niet hoe je dit verstandig aanpakt? Dan is ‘Start to run met Evy’ een prima keuze. Via een podcast geeft Evy Gruyaert je instructies wanneer je moet gaan hardlopen of wandelen. Bovendien moedigt ze je aan in een heerlijk Vlaams accent. Dit alles onder begeleiding van opzwepende muziek waarop het heerlijk hardlopen is. Er zijn twee podcast beschikbaar: één voor 5km en eentje voor 10km. Het programma bestaat uit dertig lessen. Je kunt de podcast van ‘Start to Run met Evy’ hier dowloaden (totale kosten 12,95)

In onderstaand filmpje kun je luisteren naar de eerste les, zo kan je een goede indruk krijgt wat je kunt verwachten van Start to run met Evy.

Apps voor je wekelijks workout

4. Kettlebell 360 workout
Wil je wat aan krachttraining doen, maar geen zin om wekelijks een sportschool te bezoeken? Dan is de ‘Kettlebell 360 workout‘ een aanrader. Deze app bevat video instructies en een goede beschrijving van diverse oefeningen voor diverse delen van je lichaam. Training met een kettlebell zijn kort maar zeer intensief. Je verbrand niet alleen veel calorieën, het is ook nog eens goed voor het verstevigen van je spieren. Dit komt dan weer ten goede bij bijvoorbeeld het hardlopen of het fietsen. Bij deze app heb je wel een kettlebell nodig.

5. 7 Minute Workout
Op zoek naar een full body workout? Dan is de ‘7 Minute Workout‘ app zeer geschikt. Zoals de naam al aangeeft, in 7 minuten werk je 12 hoge intensiteitsoefeningen af. De oefeningen duren 30 seconden enje hebt 10 seconden rust tussen de oefeningen. De oefeningen worden duidelijk voorgedaan en begeleid door een timer en stem. Eenmaal gestart, hoeft je niet meer naar je telefoon te grijpen. (Google play store: 7 Minute Workout)

6. Dagelijkse buiktrainingen
Kunnen je buikspieren wel wat oefeningen gebruiken. Dan is de ‘Dagelijkse buiktrainingen’ app de oplossing. Hier vind je alle oefeningen voor een superstrakke buik. Je kan kiezen uit een trainings duurvan 5, 7.5 of 10 minuten en vervolgens start de complete training of je kiest een specifieke oefening. De training worden duidelijk voor gedaan en is compleet met timer. Geen super hippe app, maar wel zeer effectief. Van dezelfde makers zijn er ook diverse andere gratis bewegingsapps te downloaden. (Google play store: Dagelijkse buiktraining)

App voor fietsers

7. Strava
Wat RunKeeper is voor hardlopen is de app van ‘Strava‘ voor fietsers. Strava houdt precies bij hoeveel je fietst, waar je hebt gefietst, snelheid, hoogteverschillen en hoeveel calorieën je hebt verbruikt. Leuk is ook de optie om jouw fietsprestaties met je vrienden te vergelijken. Natuurlijk kan jij al je fietsactiviteiten via Facebook en Twitter delen. De eerder genoemde basisfuncties zijn gratis. Ga je voor de premium versie dan is er nog veel meer mogelijk. Denk hierbij o.a. aan: het stellen van persoonlijke doelen, je voortgang bij houden en filteren in het klassement. Deze app kan ook worden gebruikt door hardlopers. (Google play store: Strava)

App voor wandelaars

8 . Wandelen
Trek jij graag je wandelschoenen aan, dan is de app ‘Wandelen‘ een aanrader. Deze app bevat enorm veel wandelingen door heel Nederland. Van stadswandelingen tot natuur- en heidewandelingen. Via een kaart kan je de routes bekijken en bevatten ze een goede omschrijving. Ook super handig is de wandelagenda. Hierin kan je zien welke wandelevenementen er door heel Nederland worden georganiseerd. (Google play store: Wandelen)

App voor een gezond leven

9. StappenTeller ‘Moves’
Geen zin is sporten, zorg dan dat je aan 10.000 stappen per dag komt. Met de ‘Moves‘ app is dit geen probleem. Deze houdt moeiteloos voor je bij hoeveel jij loopt. De app herkent of je zelf loopt, fiets of in de auto rijdt. Zeker als je een bureau baan hebt geen verkeerde app. Enigste nadeel van deze app is dat deze je batterij snel leeg trekt. (Google play store: Moves)

10. CalorieTeller
Een prima afval-app is ‘CalorieTeller‘. Hiermee kan je eenvoudig bijhouden wat je calorie-inname is en wat je op een dag aan calorieën verbrandt. Dit meet de app aan de hand van je gewicht, lengte en je activiteiten van die dag. Handig is ook de snel zoekfunctie om het aantal calorieën van voedingsmiddelen op te zoeken. Ook kan je barcodes scannen, een voedingslogboek op zetten en je persoonlijke dieetkalender bekijken met je dagelijkse calorie inname. Van ‘CalorieTeller’ krijg je geen afvaltips. Maar krijg je wel veel inzicht in je dagelijkse beweeg- en eetpatroon. (Google play store: CalorieTeller)