Drie-lagen systeem bij hardlopen! Hoe en wat?

Drie-lagen systeem bij hardlopen! Hoe en wat?

Welke sportkleding trek ik aan? Dat is een vraag die veel hardlopers zich stellen als ze in de winter en het voor- of najaar buiten gaan sporten! Je wilt het immers niet te koud- of te warm krijgen tijdens het sporten. Een prima oplossing is gevonden in het drie-lagen systeem voor hardlopers.

Het drie-lagen systeem voor hardlopers. Hoe werkt dat?

Elke hardloper is verschillend! Waar sommige nog gaan hardlopen in een kort short bij vorst, zal een andere hardloper zich in een warme winter tight hijsen. Een winter hardloopoutfit is dus zeer persoonlijk en een vaste richtlijn is er niet. Wel is er het drie-lagen systeem. Het systeem is gebaseerd op drie verschillende kledinglagen, die je over elkaar aantrekt. Op deze wijze kan jij je sportkleding op elk moment van de training aanpassen aan de weer- en training omstandigheden, om zo tot een optimale prestatie te komen.

Het drie-lagen systeem heeft namelijk als grote voordeel dat je tijdens het hardlopen een laag uit- of aan kan trekken om je lichaam zo op de juiste temperatuur te houden.

Het drie-lagen systeem voor buitensporters

  • Onderlaag – sluit nauw aan op je lichaam en houdt de huid droog en comfortabel. (onder- of thermokleding)
  • Tussenlaag  – zorgt voor extra warmte en afvoer van transpiratievocht. (longsleeves, hoodies)
  • Buitenlaag  – deze biedt direct bescherming tegen wind en regen. (jack)

Onderlaag – basislaag

De onderlaag moet nauw aansluiten op de huid. Dit in combinatie met de vochtregulerende werking, zorgt ervoor dat de onderlaag het transpiratievocht afvoert naar de tweede laag. Hierdoor blijft je huid droog en warm.

Tussenlaag – middenlaag

De tweede laag heeft als functie het transpiratievocht uit de eerste laag af te voeren, zodat het transpiratievocht kan verdampen. Daarnaast beschermt de tussenlaag je tegen kou van buitenaf en een te snelle afkoeling.

Buitenlaag

De buitenste laag beschermt je tegen kou, wind of regen. De buitenlaag moet dus winddicht en waterafstotend zijn. Maar tegelijkertijd ook ademend, om zo het transpiratievocht en de warmte door te geven naar buiten, waar het kan verdampen. De buitenlaag, wat in de meeste gevallen een jack is, is daarom ook nooit helemaal waterdicht omdat je lichaam tijdens het sporten de warmte en het transpiratievocht ten alle tijden kwijt moet kunnen om tot een optimale prestatie te komen.

Het drie-lagen systeem te combineren

Het drie-lagen systeem heeft als groot voordeel dat je tijdens het hardlopen een laag uit- of aan kan trekken om je lichaam zo op de juiste temperatuur te houden. Op deze wijze creëer jij je eigen klimaat waarin jij lekker sport. Hierdoor ben je in staat bij welke weertype dan ook, een optimale sportprestatie te leveren.

Bron foto Pinterest/Nike