Modderige bospadjes bedwing je op spikes

Modderige bospadjes bedwing je op spikes

De winter is het cross seizoen bij uitstek. Je verruild de verharde weg voor heuveltjes en modderige bospaden. Door heel Nederland kan je praktisch wekelijks deelnemen aan een van de vele crosswedstrijden. Deze crosswedstrijden kan je lopen in diverse afstanden, maar ze zijn bijna nooit langer dan 10 kilometer. Dit in tegenstelling tot de trailruns, die geregeld boven de twintig kilometer uitkomen. Crosswedstrijden worden vaak gelopen omdat ze je sterker maken, daarbij is het een goede voortbereiding voor wedstrijden over de weg.

Specials hardloopschoen voor de cross

Door de vaak glibberige ondergrond en afdalingen, vraagt deze discipline om speciale hardloopschoenen. Waar ik vorige winter nog op reguliere hardloopschoenen door het bos liep, werd het dit jaar tijd voor een paar echte cross-schoenen oftewel ‘spikes’. Mijn oog viel op een paar spikes van het merk Saucony (Kilkenny XC5). Een lekker lichte en zeer flexibel schoen in een lekker fel kleurtje.

De speciale pinnetjes onder de zolen zorgen voor een goede grip. Grip geven ze! Waar ik anders moest afremmen om de bocht door te komen, kan ik nu gewoon mijn tempo vast blijven houden. Ook bij afdalingen hoeft ik niet meer zo bang te zijn, dat ik uitschiet of wegglij! Ook als ik een heuveltje op moet, de pinnetjes zorgen voor extra grip! Loop ik onverwachts op een glibberig stukje, ook dan glij ik niet zomaar weg. Kortom, ze zorgen dat ik veel stabieler en sneller kan lopen. Ik zal dan ook niet snel meer een cross lopen op gewone hardloopschoenen en kan deze spikes iedereen aanraden!

Waar veel hardloopschoen steun geven, moet je dit niet verwachten van spikes! Integendeel, de schoen geeft geen steun! Maar hierdoor zijn ze wel lekker licht. Daarnaast hebben ze het nadeel, dat je er niet mee op de verharde weg kan. Een weg oversteken zou nog kunnen, maar dat is het dan ook. Vandaar dat spikes ook alleen op de atletiekbaan en tijdens een cross worden gedragen. Gaat je voorkeur meer uit naar trailrunning of een lekker lange duurloop door de bossen? Dan kun je beter kiezen voor echte trail schoenen.

Deze hebben een stevig profiel, dat zorgt voor meer grip en goede steun. Je kunt hiermee wel wat langere stukken over verharde wegen lopen! Je ziet de laatste tijd ook steeds meer en meer, hardlopers op trailrunning schoenen de cross lopen. Dit heb ik ook overwogen, maar omdat ik de trailrunning schoenen persoonlijk te zwaar vindt voor de cross, heb ik gekozen voor spikes. Bij het crossen gaat het toch vaak om de tijd. Bij een trailrun speelt dit minder en loop je deze in de meeste gevallen om te genieten!