Heeft sport succes een kleur?

Heeft sport succes een kleur?

Heeft de kleur van je sportkleding invloed op je prestatie? Een interessante theorie, waar ook de wetenschap zich regelmatig over buigt. Met name de kleur rood heeft en krijgt de meest aandacht! Een interessant onderzoek is dat van Russel Hill en Robert Barton (University of Durham, Engeland) deze twee wetenschappers analyseerde de uitslagen van vier vechtsporten tijdens de Olympische Spelen in Athene. Wat bleek, sporters die de kleur rood droegen, wonnen vaker. Van de 21 geanalyseerde rondes, waren in 16 rondes meer rode dan blauwe winnaars.

Naast deze individueel sporten analyseerden ze ook de voerbalwedstrijden van het Europees kampioenschap voetbal van 2004. Ook hier presteerden teams die grotendeels in het rood speelde beter. Belangrijk is wel, dat het effect van de kleur vooral aanwezig is, als de tegenstanders aan elkaar gewaagd zijn. Is er een duidelijk niveau verschil, dan maakt het dragen van rood geen verschil.

Een ander onderzoek werd uitgevoerd door sportpsychologen aan de Universiteit van Münster. In dit onderzoek bleken teakwondo rechters duidelijk meer punten toe te dichten aan sporters met rode beschermers. De verklaring hiervoor was, dat rood beter werd waargenomen dan blauw. Aldus Bernd Strauss en zijn collega’s in het tijdschrift “Journal of Experimental Psychology”.

Maar wat is dan het geheim van de kleur rood?

Het geheim van de kleur rood zit vooral in de kracht, energie en het zelfvertrouwen dat rood uitstraalt. Dit vergroot niet alleen de kans dat je als sporter tot het uiterste gaat. De kleur zou ook een verlamde werking kunnen hebben op de tegenstander.

Wat vind jij van de kleur rood? Zou je deze dragen om je prestatie te verbeteren? Of ga je voor die kleur, waarin jij jezelf goed voelt?

Bron: Spiegel.de en Math.ku.dk/pdf